Kecskeméti Fiatalok

Fazekas Bencét kérdezgettem

Városunk fiatalsága igen sokszínű. A tanulás mellett szerintem mindannyiunknak vannak különféle hobbijai, járunk szakkörökre, sportolni. Viszont vannak kiemelkedő teljesítményű társaink, akik szabadidejüket, egész életüket valamilyen fajta sportnak, művészetnek szentelik. Rájuk büszke a város, öregbítik az amúgy is hírös városunk hírnevet. A tanulás mellett ez hihetetlen fárasztó munka lehet, hiszen mind tudjuk mekkora stressz nehezedik ránk az iskolában. Egy fárasztó nap után kinek van kedve még egy 3 órás edzést végig csinálni? A hétvégéket versenyeken, esetleg gyakorlással tölteni? Egy jó barátomat, Fazekas Bencét kérdezgettem erről. Bence hivatásos úszó, aki 2008 óta megszállottan küzd a hullámokkal. Kétszeres diákolimpiai bajnok, magyar serdülő bajnok, 2015-ben országos korosztályos csúcsot úszott 50 méteren mellúszás kategóriában, felnőtt bajnokságon hatodik helyezést ért el. És ez még csak a kezdet!
Bence, el tudnád mondani kérlek, hogy mi motivál?
            Elsősorban az, hogy felülmúljam mindig önmagam, és el tudjam érni a céljaim. A barátaim néha nehezen értik meg, hogy a sort nekem az elő számú. Meg szeretném nekik is mutatni, mennyit is jelent ez nekem. Itt ki tudok teljesedni.

És mi is az a bizonyos cél?
Szeretnék dobogóra állni az idei ifjúsági bajnokságon, jövő ősszel pedig Amerikába szeretnék kimenni sport ösztöndíjjal.

Hát nagyon szurkolok, hogy sikerüljön! Le tudnád írni röviden egy napodat?

Reggel ötkor kelek, felpattanok a biciklire és megyek az uszodába. Majd suli, (Bence a Bolyai János Gimnázium 11.-es sporttagozatos diákja)és végül vissza edzésre. Napi 4-5 órát edzek, ha versenyre készülünk többet is. Vannak szárazföldi erőléti edzések is, de az időm nagy részét a vízben töltöm.

 

Tudsz néhány dolgot mondani, amiről le kellett mondanod a sportért?

            Nagy dilemma volt, amikor otthagytam az előző gimnáziumot ahová jártam, a Katonát. Sok barátomtól távolabb kerültem akkor,viszont nagyobb lehetőséget láttam az úszásban egy amerikai sport ösztöndíj miatt, mint amit a tanulással el tudnék érni.

 

És miért pont Amerika?
Azért, mert kint más a rendszer teljesen, ha sokat dolgozol és nagyon jó vagy, akkor az egekig szárnyalhatsz. De itthon sokkal motiválóbb a környezet, hiszen erősebbek az úszók, nagyon összetartó a közösség. És az edzőimet is nagyon sokra tartom, Törös Károlyt, Bálint Zoltánt és Póczó Elemért.

 

Mire tanított meg téged az úszás?

Arra, ha valaki valamit el akar érni akkor azért tenni kell, mert nem hull senki ölébe semmi magától. És persze önállóságra is, hiszen a városba kellett költöznöm (Kiskunfélegyházáról) a szoros napirend és edzések miatt.

 

További sok sikert Bence, kitartás az álmaid megvalósításához!

 

Mészáros Blanka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.