Kecskeméti Fiatalok

Pofátlanság, vagy szükséglet?

Forrás: kamaszpanasz.hu

 

Biztos veled is előfordult már, hogy a tanárod megszívatott és úgy érezted, nincs joga hozzá. Viszont ő is érezhette ugyanezt! Napjainkban nagyon sokat emlegetik a jogokat. Szerintem amennyire sokat emlegetik, olyan sokszor tiporják porba azokat. Mindenkinek van egy bizonyos jogköre.

Én jelenleg a középiskola második évfolyamát járom. Úgy vagyok vele, hogy a tanárnak, meg magamnak is azzal teszem a legjobbat, ha nem szívjuk egymás vérét. Csak az a gond, hogy ezt nem minden tanár gondolja így. Ugye veled is megtörtént már, hogy tanóra közben, az óra menetét nem zavarva, ittál egy korty vizet, vagy nyújtóztál egyet, amit a tanár sértésnek vett. Velem már megtörtént. Volt, hogy csak egy korty vizet ittam, és megkérdezte, hogy mit képzelek magamról, hogy én az ő óráján iszok. Vagy, hogy csak nyújtóztam egyet halkan, és máris jött az észrevétel, hogy végre felébredtél fiam, stb… Az utóbbi időben elkezdett érdekelni a téma, mert vannak tanárok, akik semmibe veszik a jogaimat. De utána az is érdekelni kezdett, hogy én milyen jogait sérthettem esetleg a tanáraimnak. A legalternatívabb megoldást választva, rákerestem a neten. A következő számomra nagyon hasznos PDF-re találtam, ami az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából készült.

 

http://www.nefmi.gov.hu/letolt/kozokt/diakjogi_tudor_100413.pdf

 

Forrás: www.tankonyvtar.hu

FONTOS TUDNI!

Néhány instrukció, mielőtt elkezded böngészgetni. Nem csak neked, hanem a tanárnak is ugyanúgy vannak jogai. A problémamentes együttműködés érdekében mindkét félnek tiszteletben kell tartani azokat. Alapvetően diákok számára készült amolyan útmutató, de ami miatt igazán értékes, hogy a jogok magyarázata végén le van írva, hogy hányadik évi törvény, melyik paragrafusának, melyik bekezdésében lehet megtalálni.

 

Viszont, ahhoz, hogy jó viszonyt ápolj a tanáraiddal és jó érzés legyen bemenni a suliba, nem csak a jogaiddal legyél tisztába! A tanórai anyagon, illetve a tanórán kívül is kell kommunikálnotok. Próbálj beszélgetni a tanároddal, próbáld őt is megérteni! Persze nem arról beszélek, hogy barátoknak kell lennetek, (bár ez sem kizárt!), hanem csak annyi kell, hogy az alapvető embertársi figyelmet megadd a másik félnek.

 

Tégy érte, hogy neked is jobb legyen!

 

KRAUTER Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.