Kecskeméti Fiatalok

Hagyjuk a balhét, haver, inkább meghívlak egy sörre!

 

A kocsmai bunyó fogalma sokak számára ismerős lehet. Kecskeméti lakosoknak pedig még inkább, hiszen a március 24-i verekedés egy szokatlan eseménynek számít az egyébként efféle dolgoktól mentes városban.

A Simonyi utca szinte csatatérré változott, amikor 11 óra 45 perc körül az első ütések elcsattantak. Nem kegyelmeztek senkinek, még a földön fekvőbe is belerúgtak. A rendőrség megerősítette, hogy még tart a nyomozás, jelenleg négy gyanúsított ellen folytatnak garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt eljárást.

De vajon mit lehet tenni ilyen helyzetben? A sokat ismételgetett javaslat: maradj higgadt. Közhelynek hangzik ugyan, de sok esetben ez lehet a kulcs, ha az ember át akarja látni a problémát.

Ha megvan a probléma forrása, megbeszélhetitek a dolgot. Megeshet, hogy bocsánatot kell kérned olyan dologért, amit nem is tettél – ez azonban még mindig jobban hangzik, mint egy fejvesztett, értelmetlen üvöltözés.

Előfordulhat, hogy az illető úgy ütemezte az estét, hogy mindenképp verekedni fog. Az ilyen alakokat messziről fel lehet ismerni egy dühös tekintetről vagy morcos ábrázatról. Soha nem szabad viszonozni a szemkontaktusukat.

Amennyiben elkerülhetetlen, hogy összeszólalkozzatok, már a legelején szögezd le, hogy nem szeretnél balhét. Remélhetőleg lesz nálad egy kevéske pénz, vesd be a címben látható technikát. Egy itallal több vagy kevesebb – viszont kihagytál egy felesleges balhét.

Ne hagyd, hogy a büszkeséged kerekedjen felül. Lehet, hogy egy barátod előtt sért meg, ha az illető egy hölgy, a helyzet még inkább kellemetlenebb. Adott helyzetben úgy ítéled meg: ha nem verekszel, gyávának tűnsz.

Ha azonban belemész egy verekedésbe, annak két lehetséges következménye van. Ha az illető részeg vagy csak elég gátlástalan, hogy ne érdekelje, mi lesz veled, ha bevisz egy komoly ütést. Ennek pedig komoly sérülés a vége, és örülhetsz, ha egy monoklival megúszod a szemed alatt.

Ebben az esetben feljelentést teszel, vagy ha te nem, a szüleid biztosan, és azután a bíróságon kell tanúskodnod. A folyamat önmagában elég hosszú és fárasztó ahhoz, hogy megérje kikerülni a balhét.

Másik következmény: alaposan ellátod a baját. Elvégre egy részeg emberről beszélünk, talán méretben is kisebb nálad, a győzelem tehát garantált. Az illető a földön, te pedig fürdesz a büszkeségben.

Egészen addig, amíg nem tesz ő egy feljelentést. Vádlottként a bíróságon ülni pedig szintén egy olyan dolog, amit nem akarsz kipróbálni, csak azért, hogy azon az estén néhány órára te legyél a vagányabb. Tartsd észben: senkit sem fog érdekelni, hogy a másik kezdte. Az pedig már csak hab a tortán, ha nyolc napon túl gyógyuló testi sértés okozásáért még el is ítélnek.

Konklúzió: mindenképp hagyd ki a balhét. Ha szükséges szólj egy barátodnak, de az sem szégyen, ha a rendőrség hívószámát, a 107-et tárcsázod. Érvényes ez akkor is, ha egy barátod kerül ilyen helyzetbe.

Sőt, az is megeshet, hogy az egyik barátod keresi a bajt. Mert épp nem fűzte be a csajt, őt is megbántották, vagy csak egyszerűen rossz napja volt. Vagy mert cefet részeg, és magáról nem tud. Többnyire inkább ez a fő ok.

Ebben az esetben neked kell megakadályoznod, hogy butaságot csináljon. Könnyű kibújni a felelősség alól, de alapvetően a te feladatod megakadályozni, hogy ittas állapotban magában vagy másban kárt tegyen. Nem nehéz feladat, csak egy kis odafigyelés szükséges.

További kellemes bulizást mindenkinek!

De azért csak ésszel.

 

TÖRÖK Bálint

KRAUTER Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.