Kecskeméti Fiatalok

Élet a popzenén túl

forrás: koncert.hu

Élet a popzenén túl: tradicionális jazz

Ha azt mondanánk, a jazz zene leáldozóban van, hazudnánk, de a kijelentésünknek lenne alapja.

A popzenéhez nem kell semmiféle előképzettség, nem kell műveltnek lenni, hogy értékeljük. Egyszerű megérteni, és talán ez az egyszerűség az oka, hogy népszerű a fiatalok körében.

forrás: zene.hu

Aki azonban csak legyint, amikor meghallja a „jazz” szót, mondván: ötven év felettiek unalmas sznob zenéje, sokat veszíthet. Tény, hogy a csapatós bulizenén nevelkedett zsenge ifjúnak valóban érdektelenek a könnyed ritmusok és nyugodt dallamok, ám ez nem a teljes kép.

Van a jazz zenének olyan oldala is, ami a lazaságról és a lendületességről szól, és ha másért nem is, ezekért már megérne egy próbát. A jazz egyedi stílusú zenei műfaj, és akkor még nem is említettem a swing táncot!

Mint a jazz szerves része, a swing szintén értéket képvisel. Fesztelen, pörgős és energikus, egyszerre foglal magába látványos akrobatikát és precíz táncmozdulatokat. Bárki, aki szeret a bulihelyeken a szokásos alapveretésnél többet táncolni, hamar meg fogja kedvelni.

Kecskemét egy igazi jazz-fellegvár, hiszen a Bohém Ragtime Jazz Band székhelye, és bár az együttes a maga 30 éves múltjával és hatalmas mennyiségű díjával inkább az idősebb korosztálynak kedvez, rendezvényei olyan együtteseket csábítanak, melyeket hallgatva biztosan megkedveljük ezt a stílust.

E rendezvények közé tartozik a Bohém fesztivál, amin az érdeklődők magyar és külföldi zenészeket hallgathatnak, három napon keresztül.

Ám az idei év nagy dobása a szintén Kecskeméten megszervezett Jazz főváros nevet viselő rendezvény lesz. Aki szeretne megismerkedni a jazz világával, azok számára mindenképp ajánlott a négy napos, nemzetközi rendezvény: maradandó élményeket szerezhet és átfogó képet kaphat erről a zenéről.

forrás: jazzfovaros.hu

TÖRÖK Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.