Kecskeméti Fiatalok

Indiana Jones és az Özvegy Kebabárusné szelleme

     Legtöbbünknek kétféle elképzelése van a régészettel, és történelemmel kapcsolatban: 1. Indiana Jones fél kézzel lepofoz három nácit, másik kézzel, kiássa a frigyládát, közben, még elvezet egy tankot, és megment egy csinos nőt. 2. Osztálykirándulás a történelmi múzeumba, ahol -Ilonka néni, akit magát is ki lehetne állítani, mert a legtöbb kiállítási tárgynál idősebb, végigmutogat pár koszos cserepet, miközben a fél osztály a WC – t keresi, a másik fele, pedig sír, hogy menjünk már inkább fagyizni. Persze ezek egyike sem teljesen a valóság… De akkor mi? És hogyan kerülhetek vele kapcsolatba én, mint kecskeméti fiatal, és egyáltalán, mi értelme kapcsolatba kerülnöm vele? Dr. Sárosi Edit, kecskeméti régész válaszol.

Tulajdonképpen mit csinál, vagy mit csinálhat egy régész? Milyen egy régész munkája?

A régészek múzeumban, vagy kutatóintézetekben dolgoznak. Céljuk régi, eltűnt kultúrákat és embereket megismerni. A gyakorlatban, az idejüket terepen (ásatáson) töltik, vagy ásatási helyszínt keresnek, derítenek fel, vagy megpróbálják a terepen található nyomokat, akár egy detektív a bűnjeleket felderíte ni, és azok alapján rekonstruálni egy régi közösség, vagy ember életét.

Sokan mondják, hogy a régészet nagyon érdekli őket, és hogy mindig is álmodoztak róla, hogy kipróbálják. – Ki lehet próbálni?

Persze. A dolog roppant egyszerű: fel kell keresni a Katona József -Múzeumot (a vasútparkban lévő régies épület), ott a titkárságon érdeklődhet róla, hogy jelenleg milyen ásatások zajlanak, és hogyan tudna ezek munkájában segédkezni. De amúgy a régészek nagyon szeretnek büszkélkedni az eredményeikkel, szóval egy előre megbeszélt időpontban bárkit körbevezetnek egy feltárási területen

Lehet –e az 50óra közösségi szolgálatot ásatáson teljesíteni?

Igen, lehet.  Ugyan így a Katona József Múzeumban kell jelentkezni, de aki jelentkezik, jobb, ha felkészül arra, hogy mindenféle időjárási körülmények között (akár szél és hideg, akár eső akár szikrázó nap, és negyven fok) fizikai munkát kell végezni az ásatásokon (pl. talicskázni) – nyámnyilák kizárva J. A ruhák pedig piszkosak lesznek. Nem ajánlatos Lara Croft – nak öltözni J.

Kinek ajánlott az efféle munka?

Olyas valakinek, aki rugalmas, kalandvágyó, szereti a kihívást, jó helyzetfelismerő, és nem fél attól, hogy összekoszolja a kezeit, elszakítja a ruháját, vagy izzadnia kell a sok munkától.

Mit csináljak, ha találok egy leletet?

Ne ess pánikba!  Vedd elő a fényképeződet, fotózd le a leletet, mielőtt elmozdítanád. NE NYÚLJ HOZZÁ, HA NEM MUSZÁJ!  (ez azért, fontos, mert a leletek eredeti elhelyezkedése sok információt hordoz, amit utólag nem rekonstruálni, tehát az a legjobb, ha egy lelet az eredeti helyzetében marad). Ha van nálad GPS, rögzítsd a pontos helyet, ahol találtad. Minél hamarabb értesítsd a múzeumot emailben vagy telefonon, (mindkettő fent van a neten) Hálásak lesznek!

Mi a legjobb a régészetben?

Amikor reggel kimegyek egy ásatásra dolgozni, csak azt tudom, hogy hová megyek, azt soha sem, hogy mit fogok ott találni. Mindig meglepetések várnak! Az is jó, hogy amikor sok munka után összeáll a kép, megismerem, egy régi nép életét. Tehát a régészek élete ugyan nem egy Indiana Jones film – de unalom kizárva.

Csak kedvcsinálónak, hallhatnánk valami jó kis régészes anekdotát?

Nos… Egyszer egy közeli ásatáson egy templom belsejében előkerült egy előkelőnek látszó sír. Mindenki nagyon izgatott volt, azt gondolták, hogy biztosan a papot, vagy a földesurat, vagy esetleg valami híres személyiséget találtak meg. De csalódniuk kellett, kiderült, hogy a sírban fekvő bizonyos illető török, és nő. Mivel se nem volt pap, se nem volt földesúr, nem tudhatjuk, mi volt a neve, de csontvázán rajta maradt az „Özvegy Kebabárusné” becenév.

Ha esetleg annyira megtetszene valakinek ez a régészesdi, hogy esetleg arra vetemedik, hogy szeretne régész lenni, el tud Kecskeméten helyezkedni?

Egy jó régész bárhol el tud helyezkedni. Kecskeméten rengeteg lelőhely található (kb. 150-180, Bács Kiskun Megyében több, mint 6000), mivel a városkörnyéke az újkőkor a város területe a bronzkor óta lakott. (A Katona József Gimnázium például egy már feltárt honfoglalás kori temető helyén van). A városban rengeteg beruházást, fejlesztéstterveznek, ami mindig jár régészeti kutatásokkal, tehát sok régészre lesz szükség. Úgyhogy hajrá!

 

Belényesy Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.