Kecskeméti Fiatalok

“Szolgálunk és védünk”

 “Szolgálunk” és “védünk” felirat

 

Ez egy olyan dolog ami az ember életében legalább egyszer előfordul, mint például az első lépések, az első szó, az első merevedés stb.

Ugyan ez a helyzet az igazoltatással is , egyszer úgyis mindenki átesik rajta. Lehet hallani rengegteg első hallásra igazságtalan nem jogszerű intézkedésekről is de lehet hallani baromi kedves közvetlen rendőrökről  akik képesek egyenrangú félként kezelni nem pedig hatalmukat a megfélemlítésre és dominancia érzkéletetésére használni.

Magyarországon becslések szerint kétmillió igazoltatást végeznek a rendőrök, vagyis minden ötödik állampolgárt évente megállítanak, s önmaga igazolására kötelezik. „Ez a szám európai összehasonlításban is szükségtelenül magas. Ennek az az oka, hogy a rendőrségi törvény igazoltatásra vonatkozó paragrafusai rendkívül tág keretet adnak a törvény értelmezőinek, magyarán szinte bárkit bárhol megállíthat a hatóság hogy igazoltasson…. Remek.

Na de mikor is igazoltathat téged a rendőr ?

A rendőr feladata során igazoltathatja azt, akinek a személyazonosságát meg kell állapítania. A rendőr tehát utcán, szórakozóhelyen, nyilvános intézményekben , gyakorlatilag bárhol igazoltathat ha úgy tarja kedve.Ez azonban csak addig tarthat, amíg megállapítják személyazonosságod vagy esetleg nem köröznek-e.

Önmagunk igazolása kötelező, ellenkező esetben behivet az őrsre.

Van egy ilyen tévhit, hogy ha úgy lépsz ki az utcára és nincs nálad semmilyen igazolvány akkor kerüld a rendőrt mert tutira be fog vinni ha nem tudod magad igazolni. Ez azért nem teljesen így van. Egy velünk lévő egyéb személy – aki megfelelően képes magát igazolni – közlését el kell fogadnia a biztos úrnak.

 

 

Az intézkedés előtt  az állampolgárnak joga van megtudni az igazoltatás okát, kivéve ha az veszélyezteti a közbiztonságot. Amennyiben az eljárás során bármilyen panasz merül fel, a feltartóztatott jogában áll megtudni a rendőr nevét és szolgálati helyét, aki azt köteles közölni a polgárral.

Ruházat, csomag és jármű átvizsgálása

Ez szokott lenni még hasonlóan a kérdőjeles téma , hogy akkor mikor motozhat meg, belenézhet-e a táskámba, kocsit átkutathatja?

A rendőrnek erre is joga van, ha személyazonosság megállapításához szükségesnek tartja, vagy ha bűncselekmény illetve szabálysértés gyanúja merül fel.

 

Fontos, hogy a ruházatátvizsgálás nem azonos a testi motozással, tehát csak azt nézhetik meg, hogy mi van a zsebekben. A törvény betűje szerint a ruházatot csak alapos gyanú esetén vizsgálhatják át. A motozás már a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik, és csak abban az esetben alkalmazható, ha elkobozható tárgy vagy bizonyíték van az igazoltatottnál. Maga a motozás azonban nem folytatható le a nyílt utcán és csak azonos nemű személy végezheti.

Az autó átvizsgálása pedig nem jelenti azt, hogy töviről hegyire átnézhetik a gépjárművet, pusztán a csomagtartóba és az utastérbe tekinthetnek be az intézkedő rendőrök. Az autók alapos átkutatása házkutatási parancsot igényel, és csak alapos gyanú fennállása esetén történhet meg.

Varga Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.