Kecskeméti Fiatalok

„Kedvenc mindenem a biciklim”

Közel egy hónapja vettem meg életem első országúti biciklijét. Több hónapos álom valósult meg, és az elmúlt hetekben sokat tekertem, tapasztaltam.

Az első tekerés fenomenális volt – bár ez mindegyikre igaz. Akkora sebességgel mentem, mint kerékpárral még soha. A városon belül át kell vergődnöm magam a Ladánybenei út kezdetéig, és kivétel nélkül mindig megállnak előttem az autósok. A sportolók előnyt élveznek a zebránál, ezt minden mozogni vágyó ember tudja. Majd kiérek a város határából, át az M5-ös felett egy felüljárón, és az arcomba mosolyog az Alföld szédítő panorámája. Az országúton viszonylag ritkán mennek el mellettem autók, így szinte zavartalanul lehet élvezni az edzést vagy a céltalan bolyongást. A ménteleki lakosok néha integetnek nekem, pedig nem is ismernek. Ugyanis ez az útvonal elég kedvelt a kecskeméti „outisok” körében. Emellett gyakran találkozni az országúton sorstársakkal, és a legjobb, hogy ők is szinte mindig intenek egyet a bal kezükkel. Nem számít, hogy ki vagy, hogy hívnak, honnan jössz, hová mész, mekkora az átlagsebességed. Ha te is élvezettel markolsz rá a koskormányra, akkor testvér vagy. Ez az, ami annyira vonz ebben a sportban. Bárhová eljuthatsz a világon, miközben formában tartod magad, gyönyörű helyeket járhatsz be, és sosem leszel egyedül, mert ha nem is találkozol más országútisokkal, ott van alattad a te kis szörnyeteged, akinek már nevet is adtál.

Persze vannak hátrányai a sportnak: váratlan defekt a semmi közepén, idióta sofőrök, kiürülő vizes palackok. Egy kis óvatossággal és előre gondolkodással ezeket is ki lehet kerülni. Tanácsokért forduljunk az interneten tapasztalt emberekhez, akik akár fel is ajánlják, hogy egy csapatban tekerjünk velük.

Aki le szeretne fogyni, le akar szokni a dohányzásról, annak bátran ajánlom ezt a sportot. Igaz, elég költséges egy ilyen kerékpár vásárlása (a felszerelésről ne is beszéljünk!) és fenntartása is, de amint felül rá az ember, onnantól egy új világot fedezhetsz fel, és csak azt fogja bánni, hogy nem kezdett el versenyezni már tizenkét éves korában, és hogy nem indult el sosem a Tour de France-on.

Fekete Péter, Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.